Space10 zve veřejnost do svého sídla s designovou knihovnou podobnou kiosku

Space10 zve veřejnost do svého sídla s designovou knihovnou podobnou kiosku

Inovační laboratoř IKEA Space10 spolupracovala s interiérovými designéry Spacon & X na přeměně přízemí svého ústředí na knihovnu a komunitní prostor se vzhledem, který má připomínat jednoduchý kiosek.

Kanceláře Space10, které se nacházejí v bývalé továrně na ryby v městské části Meatpacking District, nyní zahrnují knihovnu 100 knih zaměřených na budoucnost, snack bar a designový obchod, spolu se stávající galerií a prostorem pro pořádání akcí.

Zatímco přízemí již bylo využíváno pro komunitní akce, Space10 se rozhodl rozšířit nabídku nad rámec „dočasných“ interakcí a vytvořit prostor, do kterého budou mít lidé přístup celý den ve svém volném čase.

V přízemí kodaňské centrály Space10 přibyla knihovna, snack bar a designový obchod

„Chtěli jsme, aby přízemí hrálo mnohem silnější roli v naší misi zapojit mnoho lidí a diverzifikovat naše perspektivy,“ řekl Dezeenovi designér Space10 Kevin Curran.

“Otevřením nové knihovny pro veřejnost máme najednou prostor, který působí živě, vřele a přívětivě, a umožňuje návštěvníkům trávit zde tolik času, kolik chtějí, a denně prozkoumávat Space10.”

Studio spolupracovalo se svými dlouholetými spolupracovníky Spacon & X na designu interiéru, který odkazuje na kiosky a zejména na novinové stánky v New Yorku, aby vytvořil přístupné prostředí.

Detailní fotografie na žlutých látkových stojanech s každou kapsou držící jinou knihu o designu, architektuře, kultuře nebo životním prostředí
Design prostoru ovlivnily novinové stánky s regály časopisů

Podle spoluzakladatele Spacon & X Svenda Jacoba Pedersena bylo cílem vytvořit příjemný prostor, kde „nic by nemělo být příliš kurátorské nebo by se nemělo cítit vzácné“.

“Bylo pro nás důležité pracovat s decentními, ale rozpoznatelnými kulturními symboly prostřednictvím materiálů a formy, aby samotný projekt podporoval interakci a byl vnímán jako veřejný,” řekl Pedersen.

Fotografie dítěte, které popadlo knihu z jasně žluté látkové police v knihovně Space10, s policemi držícími designové předměty v pozadí
Prostor má být přístupný veřejnosti po celý den

„Od začátku byl velkou inspirací klasický newyorský novinový stánek, protože jeho vrstvené uspořádání s viditelným pouze titulkem a názvem časopisu vzbuzuje zvědavost a téměř vyžaduje, aby si je návštěvníci vyzvedli a prohlédli,“ pokračoval Pedersen.

“Kromě toho si můžete vyzvednout nealkoholický nápoj z lednice, suvenýrový kelímek z polic nebo nějakou žvýkačku na pultu – neformální pozvání k pobytu a procházení.”

Tento přístup se rozšířil na výběr nábytku, který mísí vlastní kusy s více každodenními vzory, spolu s hravými doplňky, jako jsou kovové tácky na tužky, které připomínají držáky na párky v rohlíku.

Fotografie interiéru přízemí ústředí Space10 s kovovým společným stolem uprostřed s kovovými doplňky, které drží pensat
Příslušenství ve tvaru držáku na párky v rohlíku pomáhá připomenout prostředí kiosku

“Nakupovali jsme běžné, téměř ikonické hliníkové židle a stoly z kaváren, které mnozí znají z oblíbeného kebabového podniku nebo turistické kavárny, téměř jako univerzální uvítací znamení,” řekl Pedersen.

Mezi zakázkové kusy patří police a sezení s dřevěnými válcovými rámy, které drží pohromadě smyčková ocelová truhla. Truhlářství se obvykle používá k rozdělení dobytčích farem a bylo částečně vybráno jako odkaz na umístění budovy v Meatpacking District, kde dříve sídlily masné podniky.

Detailní fotografie smyčkových kovových spojovacích prvků, které drží válcové dřevěné části pohromadě, aby vytvořily rám sedadla
Ocelové truhlářství bylo vyrobeno pro dobytek, kde se používá k dělení

Modulární regál pro knihovnu je zakončen světlými látkovými kapsami vyrobenými z Hallingdal 65, směsi dánské společnosti Kvadrat s vlnou pro odolnost a viskózou pro lesk.

Uprostřed prostoru kiosku je industriálně vyhlížející stůl Super Super od Spacon & X, vyrobený z plechů šroubovaného hliníku a nad ním zavěšený design osvětlení vyrobený z upcyklovaných kancelářských stropních svítidel zasazených do dřevěného rámu.

Studia vybírala materiály a vybavení s cílem snížit uhlíkovou stopu dopravy a podpořit místní ekonomiku, kov vybírala pro jeho odolnost a hliník zejména pro jeho recyklovatelnost.

Snažili se také kultivovat estetiku, která by mohla být replikována v projektech Space10 po celém světě s místními a pokud možno upcyklovanými materiály.

Fotografie centrálního kovového stolu v přízemí ústředí Space10 zobrazující detaily osvětlovacího prvku vyrobeného z recyklovaných kovových součástí v dřevěném rámu visícím nad hlavou
K výrobě prvků, jako je dřevěné zavěšené osvětlení, byly použity upcyklované materiály

Knihovna ve vesmíru obsahuje 100 knih kurátorských společností Space10 na téma, jak vybudovat lepší budoucnost pro lidi a planetu. Ty budou doplněny o tituly předložené hostujícími kurátory a komunitou.

Budova také zahrnuje dvě soukromá podlaží pro tým Space10 – horní kancelářskou část a suterénní výrobní laboratoř a technické studio.

Space10 otevře dveře přízemí pro veřejnost 26. ledna. Každý rok plánuje hostit dvě výstavy a ponechat všechny své akce zdarma.

Detailní fotografie ruky beroucí knihu s názvem Mezitím město z jasně oranžového látkového stojanu
Knihovna obsahuje 100 titulů, které si Space10 vybral pro své představy o navrhování budoucnosti

Space10 a Spacon & X spolupracují od roku 2015, kdy Spacon & X navrhla první verzi kanceláře Space10. Později tyto kanceláře v roce 2019 společně aktualizovali, aby se vzdali otevřeného designu.

Space10 spolupracuje „s IKEA a pro IKEA“ a funguje jako nezávislá inovační laboratoř, jejíž výzkum přispívá k budoucímu plánování značky.

Mezi její nedávné projekty patří koncept Carbon Banks NFT navržený tak, aby inspiroval k lepší péči o nábytek, a koncept Updatables pro upcyklaci nábytku pomocí umělé inteligence.

Autorem fotografie je Seth Nicholas.

Space10 zve veřejnost do svého sídla s designovou knihovnou podobnou kiosku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top