Sam Crawford Architects – Annandale Terrace

Space, light and generosity in the terrace house typology

Tento rezidenční projekt zařazený do užšího výběru vede příběh domu po desetiletí vlastnictví stejného klienta. S citlivými doteky a ambiciózní celkovou vizí designu je Annandale Terrace od Sam Crawford Architects nádherným domovem.

Stal se základní australskou typologií bydlení: dlouhý, úzký terasový dům ve vnitřních městech Sydney a Melbourne, přebudovaný tak, aby chytře využíval toho, co by se obvykle dalo považovat za soubor přísných omezení. Redesign často přichází ruku v ruce s gentrifikací, ale v tomto případě je jedním z roztomilých rysů projektu mnohogenerační příběh o rodinné okupaci po mnoho let.

Klient již před několika lety najal architektku Caroline Pidcockovou, aby dům renovovala; Intervence Sam Crawford Architects je jen nejnovější a nejambicióznější z mnoha kapitol v životě tohoto domu.

„Rodiče klientky koupili dům krátce po příjezdu jako imigranti a ona v něm vyrůstala. Zjistili jsme, že bohatá historie je fascinující – mohla si pamatovat všechny změny, které byly v budově v průběhu času provedeny,“ vysvětluje Sam Crawford.

“Součástí toho bylo obnovení budovy do její slávy a také vytvoření mnohem pohodlnějších prostor pro rodinu.”

Půdorys budovy zůstal téměř přesně stejný. Přístavba přibližně čtyř metrů čtverečních stačila k odemčení části obytného prostoru při zachování otevřenosti dvora. Prodloužení konstrukce jen o malou vzdálenost ve směru do dvora stačilo k tomu, aby bylo světlo přivedeno do centrálního obytného prostoru.

„Vzali jsme prostory, které nám byly poskytnuty, a vylepšili je. Jsou to téměř stejné, ale malé, jemné doteky, jako je zvýšení stropů, aby oko mohlo cestovat dál,“ říká Crawford.

Světelná šachta vytvořená v hlavním obývacím pokoji je dalším příkladem toho, jak pracovat s tímto typem místa: „U teras jde většinou o nalezení způsobu, jak maximalizovat světlo. Chtěli jsme zachovat smysl pro prostor, světlo a velkorysost.“

Celkový přístup je všechno, jen ne těžkopádný, a tímto způsobem ctí konkrétní příběh tohoto domu jako domova. Namísto ničení věcí a začátků znovu se design snaží pracovat s tím, co se tam za desítky let vybudovalo, aby to zdokonalil a vylepšil.

Přídavek na schodiště je obzvláště nápadným zásahem, který je okamžitě pozoruhodný ve způsobu, jakým se porézní, průmyslově bílá část spojuje v tak silném postavení vedle sebe a zajímavými detaily se spodní dřevěnou plochou. Celý design je zde mikrokosmos: stejný prostor, ale nové materiálové doteky a pozvání, aby světlo shora vstoupilo do nižších úzkých částí domu.

V těchto nižších prostorách je paleta materiálů zdrženlivá a dokonce strohá. Betonový rám s televizí ustupuje zemitým barvám venkovních cihel, díky čemuž je hranice mezi vnitřkem a vnějškem poněkud výraznější.

Především omezení dlouhé, tenké terasy se změnilo v příležitosti. Zvláštní uznání si zaslouží volba zachovat tak bohatý venkovní dvorní prostor v tomto typu lokality, spíše než se do něj rozšiřovat o další místnosti – ať to bude dlouho trvat.

Detaily projektu

Architektura – Sam Crawford Architects
Fotografie – Brett Boardman

Myslíme si, že by se vám tento příběh mohl líbit Jak architekti modernizují domy dědictví.


Sam Crawford Architects – Annandale Terrace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top