Pouštní modernismus v Las Palmas

Desert modernism for the 21st century

Las Palmas, inspirovaný ikonickými pouštními modernistickými domy, je domovem pro dva v Queenslandu od Tim Ditchfield Architects, který reaguje na místní klima.

Las Palmas, koncipovaný jako intimní domov pro dva s prostorem pro hosty, je v podstatě reakcí na inspiraci, kterou pár našel při cestě do Palm Springs a Kalifornie. Při návštěvě domů, jako je Kaufmannův dům od Richarda Neutry a Freyův dům II od Alberta Freye, majitelé cítili, že styl poloviny století by se dobře hodil k jejich životnímu stylu.

Vybudovaná forma jako taková je nestydatě modernistická, se silně výraznými horizontálními rovinami, jednoduchými formami a poctivou materialitou. V celém projektu jsou použity náznaky poloviny století v detailech, změnách úrovní, nábytku a materiálech. Externě design využívá robustní a nadčasovou paletu in situ betonových stěn a střech, eloxovaných hliníkových latí, minimalistického balustrády, prvků brízových bloků a leštěných betonových schodů a teras.

V souladu s principy architektury poloviny století se domov vypíná z centrálního nádvoří, avšak design byl na každém konci přerušen, aby umožnil výhled z ulice přes dům až k řece za ním.

„Projekt je obecně nakloněn veřejné doméně v rovnováze mezi soukromým a veřejným. Majitelé opravdu chtěli zachovat tento druh nápadu a už před příjezdem si uvědomíte, jak dobrý je web,“ říká Project Architect Oskar Booth z Tim Ditchfield Architects.

Přizpůsobení pouštního stylu jihovýchodnímu Queenslandu si vyžádalo významné přesměrování vody se svody a pliváky skrytými za paprskem obličeje. Betonová střecha zachycuje hlavní, zatímco dešťové události jsou oslavovány menšími vodopády, které se volně kaskádovitě střídají, představují plivance a řetězové kapky.

Množství slunce v Queenslandu bylo také řešeno denními zákoutími a nádvořími. „Vzhledem k našemu klimatu v jihovýchodním Queenslandu jsme připravili řadu příležitostí, jak budovu zažít v různou denní dobu,“ říká Booth.

Centrální nádvoří má například krásné severní světlo, které je poměrně konstantní, zatímco východní okraj má krásné ranní slunce. Severní okraj je v létě zastíněn a v zimě odhalen. Bazén na severním obvodu je záměrně malý, aby umožnil středně velký dvůr s výjimečnou venkovní kuchyní. Bloky Breeze v ostře bílé barvě jsou dalším příklonem k designu z poloviny století, ale nebyly použity přehnaně. Spíše zcela specificky odcloňují sousedy a obsahují prostor bazénu. Navíc jsou docela rozkošné.

Beton nalitý na místě byl zpracován se dvěma odlišnými povrchovými úpravami ze standardních bednicích desek a hrubě řezaného Oregon. Zvláštní pozornost byla věnována zamaskování přestávek, jejichž výsledkem byla velká stěna rytmických posunů s dobrým tempem: „Textura, když slunce dopadá na stěny s povrchovou úpravou desky, se velmi liší od plošších povrchů. Existuje stínová hra textury a materiálnosti, která změkčuje tato velká rozšíření,“ říká Booth.

Beton byl také vybrán pro svou robustní povahu jako dům navržený tak, aby se v příštích 60–90 letech předával rodinou: „Beton vyvolává určitou kritiku kvůli ztělesněné energii, ale pokud vezmete v úvahu životnost, velkorysé okapy, dobré větrání a dobrá solární regulace, protože je vyrobena tak, aby vydržela, měla by být velmi dobrá na papíře, pokud vezmeme v úvahu analýzu celého života,“ říká Booth o velmi raném rozhodnutí postavit beton v průběhu projektu.

Udržitelně toto rozhodnutí rozšiřuje, dům je dobře vybaven 15kW FV, Tesla Battery Systems. Rozsáhlá tepelná hmota se stíněním a skvělou příčnou ventilací, která uživatelům umožňuje zřídka potřebovat umělé vytápění nebo chlazení.

Nábytek je současník typu Knoll a Eames, s klasickou stojací lampou Arco, která se klene přes obytný prostor. Velkolepější je však vícebarevný vintage lustr sputnik ve stylu Stilnovo, pocházející ze Španělska. „Přivedení toho, aby to fungovalo se současnými glóbusy v tomto prostoru, bylo jedním ze vzrušujících momentů projektu,“ říká Booth. Dveře od podlahy ke stropu, které vyzařují červenou a žlutou z lampy, dodávají domovu živé barvy. Obzvláště báječná jsou červená garážová vrata (dokonale ladící s červeným vintage Mercedesem).

Ložnice v horním patře je intimní a mimořádná s velkou vanou na straně okna v otevřeném plánu. Vnější perforovaná benátská poskytuje plnější možnosti soukromí při vysokém provozu na řece.

Kuchyně je úžasná s oboustrannou konfigurací, která vidí jednoduchou kuchyň obrácenou k obývacímu prostoru, zatímco pracovní kuchyně je za plovoucí stěnou. Skryté dveře vedou do sklepa.

A pak je tu kamenický komín, nasucho položený řemeslným kameníkem pracujícím s místním kamenem pocházejícím ze zaniklého zlatého dolu. Tento projekt je ve skutečnosti vynikající se skrytými a promyšlenými detaily a řešeními. Je také jednoduše krásná, vhodně škálovaná a uvědomuje si jak dědictví, tak komunitu. Božský.

*Tuto návrhovou zakázku původně převzal Peter Dawson z Architectus a je mu uznáváno plné uznání za silný koncepční rámec. Tim Ditchfield Architects shrnuli proces návrhu ve fázi schematického návrhu s některými vylepšeními koncepčního plánování.

Detaily projektu

Architektura a interiéry – Tim Ditchfield Architects
Počáteční návrh – Peter Dawson (architekt)
Fotografie – Scott Burrows

Myslíme si, že by se vám mohl líbit tento projekt, také od Tim Ditchfield Architects, v Noosa



Autor:

Gillian Serisier

Gillian Serisier

Gillian Serisier je velkou redaktorkou Indesign Media Asia Pacific, kde pokrývá všechna zákoutí designu a umění napříč sítěmi Habitus a Indesign. Gillian přispěla do mnoha vynikajících publikací a její rozsáhlé znalosti a ostrá slova umožňují přesvědčivé vyprávění.

Pouštní modernismus v Las Palmas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top