Nová knihovna Greenpoint spojuje komunitu, vzdělávání a životní prostředí

Nová knihovna Greenpoint spojuje komunitu, vzdělávání a životní prostředí

Greenpoint Library and Environmental Education Center – Tento projekt je částečně financovaný z grantu Legacy Grant z fondu Greenpoint Community Environmental Fund a je výsledkem aktivního zapojení Brooklynské veřejné knihovny (BPL) a komunity. BPL požadovala, aby nová budova zdvojnásobila velikost předchozí budovy, poskytla další venkovní prostor a integrovala zájem o environmentální vzdělávání. Kromě toho, že tato pobočka slouží jako místo pro objevování, přístup k informacím a podporu komunity, bylo nezbytně nutné, aby tato pobočka prokázala principy udržitelného designu a splňovala certifikaci LEED Gold. Na začátku procesu byl vytvořen komunitní poradní výbor, jehož vstupy byly zásadní pro programování a design budovy.

Architizer mluvil s Jasonem Robertsem, ředitelem Marble Fairbanks Architects, aby se o tomto projektu dozvěděl více.

Architizer: Co inspirovalo původní koncept vašeho návrhu?

Jason Roberts: Projekt se nachází v sousedství s omezeným venkovním zeleným prostorem, takže hmota budovy byla vyvinuta tak, aby maximalizovala možnosti integrace krajiny do zážitku z budovy na všech třech úrovních. Knihovna, navržená tak, aby se zabývala minulostí toxické historie, poskytuje rozšířené programové vybavení včetně čítáren pro dospělé, mladé dospělé a děti, sběrných prostorů a komunitních prostor. Laboratorní prostory pro interaktivní projekty, velký prostor pro společenské akce (který lze rozdělit na laboratorní prostory), salonek, malé zasedací místnosti a prostory pro zaměstnance rozmístěné po dvou úrovních.

©Marble Fairbanks

Tento projekt zvítězil v 10. ročníku výročních cen A+! Jaké jsou podle vás výjimečné komponenty, díky kterým váš projekt zvítězil?

Projekt modeluje nová partnerství a jedinečné, komunitou řízené cíle v plánování veřejných knihoven – spojuje nejmodernější knihovnické služby s komunitními prostory pro aktivity související s environmentální výchovou. Demonstrací inovativních přístupů k udržitelnému designu knihovna také podporuje komunitní, sociální a kulturní udržitelnost prostřednictvím svého nově rozšířeného programování.

Venkovní prostory jsou vysoce ceněné a kreativně naprogramované. Občanský prostor na úrovni ulice je přední verandou pro komunitu, místem pro neformální použití a veřejná shromáždění. Čtenářská zahrada pořádá pohádky, přednášky o knihách a kurzy šití. Ukázková zahrada poskytuje jídlo pro komunitu a programování od moření po pozorování hvězd.

Venkovní krajina také poskytuje stanoviště původním ptákům a opylovačům a bioswales pro zadržování dešťové vody, čímž se minimalizuje kombinované přetečení kanalizace.

©Marble Fairbanks

©Marble Fairbanks

Jaká byla největší designová výzva, které jste během projektu čelili, a jak jste se v ní vypořádali?

Největší konstrukční výzvou, které projekt čelil, byla potenciální omezení vyplývající z konkrétní části územního rozlišení. Konkrétně požadavek na vybudování uliční zdi o určité výšce přímo u chodníku, která by výrazně snížila množství dostupného veřejného prostoru a vegetace na úrovni ulice. To představovalo významnou překážku k dosažení požadovaného výsledku návrhu: otevření rohu lokality veřejnosti a vytvoření aktivního vzdělávacího prostoru pro komunitu. Díky spolupráci s odborníky na územní plánování, knihovnou a odborem celoměstských administrativních služeb (DCAS) byl projekční tým schopen kanceláři starosty předložit přesvědčivý argument pro potlačení tohoto požadavku, což nakonec umožnilo úspěšnou realizaci návrhu.

©Marble Fairbanks

©Marble Fairbanks

Jak kontext vašeho projektu – environmentální, sociální nebo kulturní – ovlivnil váš návrh?

Tento projekt se nachází v blízkosti významných průmyslových areálů s omezenou venkovní zelení. Průmyslový odpad a ropné skvrny kontaminovaly více než 50 akrů v této komunitě a během výstavby jsme odstranili toxickou půdu z předchozí výplně budovy na tomto místě. Knihovna byla navržena tak, aby řešila minulou toxickou historii tím, že poskytuje nové venkovní zelené plochy a zdravé vnitřní prostory pro rozšířené knihovnické a občanské využití, které v průběhu času podporují ekologické zdraví tohoto místa. Existují tři základní občanské prostory, odstupňované od úrovně ulice po horní osázené zelené střechy, poskytující pohlcující krajinu pro veřejné aktivity a podporující místní faunu a opylovače. Přepracovaná krajina zahrnuje Glacial Streetscape s žulovými výchozy vytvořenými z pásů kamenných kůží recyklovaných z lomů ve státě New York a zarovnaných s pohybem Laurentide Ice Sheet od SZ k JV.

©Marble Fairbanks

©Marble Fairbanks

Co vedlo k výběru materiálů použitých v projektu?

Při vývoji tohoto projektu byl rozhodující výběr materiálu. Přibližně 25 % všech stavebních materiálů použitých na tomto projektu využívá recyklovaný obsah; 29 % materiálů pochází z regionálních zdrojů. Asi 87 % veškerého dřeva pochází z udržitelně obhospodařovaných lesů. Ocel byla vybrána jako primární konstrukční systém pro využití recyklovaných materiálů. Recyklujeme asi 91 % stavebního odpadu. Zdravého vnitřního prostředí bylo dosaženo pečlivým výběrem nízkoemisních lepidel a tmelů, barev a nátěrů, koberců a kompozitních dřevěných výrobků.
Opakovaně jsme spolupracovali s místním řemeslníkem na vývoji a výrobě venkovních dřevěných a betonových stěnových panelů vyvinutím techniky pískování pro konečnou úpravu dřevěných panelů, která zdůrazňovala přírodní vzor na fasádě. Cedrové panely byly poté použity k odlití panelů vyztužených skelnými vlákny použitých na spodní fasádě budovy.

©Marble Fairbanks

©Marble Fairbanks

Jaký je váš oblíbený detail v projektu a proč?

Jedním z pozoruhodných rysů projektu je integrace toho, co nazýváme „solární okna“. Tato okna slouží dvojímu účelu, poskytují přirozené světlo a zároveň fungují jako vzdělávací nástroj. Jedinečná geometrie těchto oken je navržena tak, aby odpovídala jarní rovnodennosti, letnímu slunovratu, podzimní rovnodennosti a zimnímu slunovratu. Každý z těchto dnů v poledne se sluneční světlo prosvítající okny zarovná s odpovídajícími značkami na podlaze a účinně promění budovu ve sluneční hodiny. Tento inovativní design nejen zvyšuje estetiku budovy, ale také poskytuje návštěvníkům příležitost dozvědět se o pohybu slunce v průběhu roku.

©Marble Fairbanks

©Marble Fairbanks

Jak důležitá byla udržitelnost jako kritérium návrhu, když jste pracovali na tomto projektu?

Greenpoint Library and Environmental Education Center se nachází v komunitě s významnou historií průmyslového rozvoje, toxických odpadů a ekologického aktivismu, proto bylo nutné, aby toto odvětví prokázalo principy udržitelného designu. S ambicí „vytvořit z budoucích generací Newyorčanů ekologické správce a milovníky přírody“ jsou momenty zdůrazňující ekologické povědomí a udržitelnost integrovány do vnitřních i vnějších prostor budovy. Část multiskalárního ekosystému – knihovna podporuje svou vlastní místní ekologii, je součástí sousedství spojeného s aktivismem, je kritickou sociální infrastrukturou v New Yorku a souvisí s regionálním a národním úsilím o nápravu toxického prostředí.

©Marble Fairbanks

©Marble Fairbanks

Jakými způsoby jste spolupracovali s ostatními a měli nějací členové týmu nebo dovednosti, které byly zásadní pro uvedení tohoto oceněného projektu do života?

Tento projekt zahrnoval robustní, inkluzivní proces návrhu, který se zabýval jednotlivými členy komunity a četnými komunitními organizacemi. Komunitní poradní výbor (CAC) sloužil jako integrální účastníci procesu navrhování. Jejich návrhy byly základem klíčových rozhodnutí o designu a poskytovaly digitální technologie pro celou řadu komunitních akcí a workshopů. Se zúčastněnými stranami jsme objeli související projekty a místní organizace, abychom viděli jejich práci z první ruky, upravili jsme program tak, aby lépe podporoval jejich potřeby, a přizpůsobili jsme náš program tak, aby podporoval jejich budoucí práci. Prostřednictvím tohoto procesu rozšířená komunita vytvořila společnou vizi tohoto projektu a vytvořila zcela unikátní pobočku v knihovním systému BPL, která propojuje knihovnu s centrem environmentálního vzdělávání.

©Marble Fairbanks

©Marble Fairbanks

Jak vaši klienti reagovali na hotový projekt?

„S pomocí našich partnerů od Greenpoint Community Environmental Fund po Marble Fairbanks jsme vytvořili prostor pro každého v komunitě, který je stejně inspirativní a všestranný. Potřebujeme více knihoven, jako je tato: které zpřístupňují životně důležité znalosti a krásný design všem, které umožňují lidem ze všech společenských vrstev, aby se spojili a vybudovali udržitelnější a spravedlivější svět.“ – Linda E. Johnson, bývalá generální ředitelka Brooklynské veřejné knihovny

Členové týmu

Karen Fairbanks, Scott Marble, Nicholas Desbiens, Jason Roberts, Peter Adams, Benjamin Hait, Keenan Korth, Lauren Espeseth, Spenser Krut

konzultanti

Stavební inženýrství: Robert Silman Associates LEED: inženýři reklamy, PC MEP/FP Engineering: inženýři reklamy, PC Krajinná architektura: SCAPE Krajinná architektura Osvětlení: Tillotson Design Associates AudioVisual: InToTo Professional Services, Inc. IT a bezpečnost: Cosentini Associates Hledání cesty: MTWTF Code Expeditor: JAM Code Consultants, Inc. GM/CM: Westerman Construction Co., Inc. Odhad nákladů: Accu-Cost

Produkty a materiály

Evan Eisman Company, zakázkové pískované cedrové panely ConcreteWorks East, zakázkové panely vyztužené skleněnými vlákny

Další informace o knihovně Greenpoint a centru environmentálního vzdělávání najdete na stránce s podrobným projektem na webu Architizer.

Galerie Greenpoint Library and Environmental Education Center Gallery

.

Nová knihovna Greenpoint spojuje komunitu, vzdělávání a životní prostředí

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top