Nejnovější adaptace Neri&Hu závisí na cukrovinkách a teorii

Nejnovější adaptace Neri&Hu závisí na cukrovinkách a teorii

Neri&Hu, duchovním dítětem spoluzakladatelů Lyndona Neriho a Rosanny Hu, není adaptivní opětovné použití cizí. Od roku 2004 se firma zaměřuje na „úpravu nalezených artefaktů viděných jako fragmenty v čase“. Toto zaměření se v posledních letech proměnilo a povýšilo na novou úroveň designových intervencí, protože typologie se stala ekologicky imperativnější a esteticky oblíbenou u architektů i klientů. Jejich nejnovější projekt, Recast, bývalý textilní sklad přeměněný na firemní sídlo a koncept obchodu pro cukrářskou společnost Lao Ding Feng, symbolizuje toto nové designové myšlení.

(Zhu Runzi)

„Základem pro adaptivní opětovné použití, a dokonce i některé zdánlivě vymyšlené projekty, jsou ve skutečnosti neromantické relikvie z minulosti,“ říká firma. “Tyto pozůstatky kladou architektům důležité otázky z hlediska udržitelnosti a nakládání se stavebním odpadem, stejně jako hlubší filozofické otázky týkající se originality a autorství.”

(Zhu Runzi)

(Zhu Runzi)

Pro Recast se Neri&Hu pro inspiraci konkrétně obrátili na teorii kulturní teoretičky Svetlany Boym o „nemoderním“ postoji uchovávání. Podle architektů aplikace Boymova pojetí nemoderního přístupu „může obnovit nepředvídanou minulost a zmapovat neprozkoumané území moderní historie“ v zastavěném prostředí. Místo Recast, rychle se měnící postindustriální čtvrť poblíž severovýchodního pátého okruhu v Pekingu, a původní sklad představovaly ideální experimentální krmivo pro testování přístupu Boyma a Neri&Hu k vytvoření něčeho nového ze starého.

(Zhu Runzi)

Recast, který se skládá z hlavní skladové budovy, tří přístavků a nádvoří, zůstává navenek věrný své minulosti tím, že zachovává cihlový plášť budovy téměř v celém jejím rozsahu. Uvnitř Neri&Hu vložila modernost. Výrazným prvkem je zde litý betonový předmět, který napodobuje tvar typického produktu Lao Ding Feng, tradičního čínského pečiva vytvořeného jako dekorativní forma. Tento objekt vymezuje půdorys a plynulost vnitřních prostor a vystupuje ze stropu původní budovy. Otevřením negativních prostorů mezi objektem a cihlovým pláštěm tvoří Neri&Hu vlajkový obchod, galerii, kavárnu a zahradu v přízemí s kancelářemi klienta ve druhém patře. Prostory a otvory s dvojitou výškou vytvářejí vizuální spojení mezi veřejnými a soukromými prostory dvou podlaží.

(Zhu Runzi)

Beton byl použit i na přístavky a občas prostupuje fasádou původní budovy. Jednalo se o záměrnou volbu, protože vytváří hmotnou shodu mezi starými a novými budovami. Také odráží přání klienta oslavit jeho minulost a přijmout moderní vkus.

(Zhu Runzi)

(Zhu Runzi)

Vraťme se k větším myšlenkám, které projekt vedly, Neri&Hu také poukazují na pentimento, uměleckohistorický termín, který naznačuje viditelnou stopu dřívější malby pod vrstvou barvy na plátně. “Navrhuje se, že pomocí experimentálních prostředků uchování a adaptace můžeme využít jinou logiku zříceniny,” řekla firma. Interiér. „Není to romantické, není to barokní, není to melancholické, ale je to forma tolerance disharmonie – tolerance plurality modernity, se kterou žijeme.

Nejnovější adaptace Neri&Hu závisí na cukrovinkách a teorii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top