lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století na rezidenci s celodřevěným interiérem ve Švýcarsku

lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století na rezidenci s celodřevěným interiérem ve Švýcarsku

Renovace stodoly „Šest rámů“ od Lukase Lenherra

Curyšská firma Lukas Lenherr Architektur nainstalovala složitý dřevěný podpůrná struktura v rámci stávající 1850 stodola v Mannedorfu, Švýcarsko. Šest dřevěných rámů stabilizuje původní konstrukci, zatímco řada desek obkládá interiér jako celek. V rámci původní struktury vznikají nové prostory s různými otvory a mířidly, které tvoří plynulou prostorovou sekvenci. The renovovaný rezidence lze nyní zažít jako “Americký brokovnicový dům,” jak zmiňují architekti.


exteriér stodoly před zásahem | všechny obrázky od Floriana Amosera

fasáda z opáleného dřeva, která vydrží několik generací

Lukas Lenherr Architektur (více zde tady) instalované smrkové rámy během stavby pro podepření stávající konstrukce. Stejné rámy byly později zachovány a zůstaly viditelné, aby definovaly přepracované prostorové rozvržení a daly projektu název „Six Frames“. Přes tři patra budovy jsou nyní výklenky otevřeně propojeny a dohromady tvoří jeden velký obytný prostor od prvního patra až po střechu. Uzavřenější prostory mají vizuální propojení, vnitřní okna nebo klapky, které komunikují s obytným prostorem.

Základním objemem a tvarem střechy vypadá stodola jako kdysi. To, že je stodola obytnou budovou, se ukáže až okenními otvory. Nová šindelová fasáda ze dřeva jedle bělokoré byla opálena metodou Yakusuzgi. Tato technika umožňuje zachovat dřevěný obklad po několik generací. Na dvou stranách fasády již nejsou okna za ručně nastavitelnými černými dřevěnými lamelami v závislosti na úhlu pohledu vidět.

lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století ve Švýcarsku na rezidenci s celodřevěným interiérem
exteriér stodoly po zásahu

lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století ve Švýcarsku na rezidenci s celodřevěným interiérem
to, že je stodola obytnou budovou, se ukáže až přes okna

lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století na rezidenci s celodřevěným interiérem ve Švýcarsku
rekonstrukcí vznikají nové prostory s různými otvory a pohledy

lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století ve Švýcarsku na rezidenci s celodřevěným interiérem
V rámci zrekonstruované stodoly vznikají celodřevěné interiéry a síťové příčky

lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století na rezidenci s celodřevěným interiérem ve Švýcarsku
tři úrovně rezidence spojuje výrazné dřevěné schodiště

lukas lenherr přemění stodolu z 50. let 19. století na rezidenci s celodřevěným interiérem ve Švýcarsku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top