Alexander & Co vyřezává prostory pro klid a hru uvnitř Pacific House

Alexander & Co vyřezává prostory pro klid a hru uvnitř Pacific House

Australská architektonická praxe Alexander & Co přepracovala tento oceánský dům v Sydney, aby byl vhodnější pro rodinný život.

Dům s pěti ložnicemi měl před rekonstrukcí nesourodý půdorys, který se pro jeho dva mladé majitele a jejich tři děti ukázal jako neefektivní. Mnoho pokojů bylo také odříznuto od výhledu do zahrady a na oceán za ní.

Kuchyně Pacific House je obložena dubovým dřevem a různými druhy mramoru

“[Pacific House] byl podstatnou strukturou, ale postrádal ducha a rozhodně neobsahoval žádnou provozní užitečnost,“ řekl hlavní architekt Alexander & Co Jeremy Bull.

Za úkol udělat z domova „funkčního inženýra rodinného života“, se praxe rozhodla vyčlenit oblasti pro aktivitu a hru, vedle prostorů s klidnějším a kontemplativním prostředím pro dospělé.

Snídaňový koutek před zakřiveným oknem
Útulný snídaňový kout se opírá o zakřivené okno

V centru plánu nyní stojí rozsáhlá kuchyně. Všechny skříňky jsou vyrobeny z amerického dubu v teplém odstínu, zatímco přes strop byly položeny panely ze světlejšího evropského dubu.

Zubaté kusy mramoru Grigio Firma, Grigio Lana a Carrara byly zasazeny do podlahy kuchyně.

Garden of Pacific House navržený společností Alexander & Co
Klenuté dveře se otevírají do zahrady

Obyvatelé se mohou najíst na centrálním ostrůvku nebo se posadit u snídaňového koutku, který je zastrčený u obrovského konkávního okna.

Jeho forma odpovídá architektonickému stylu P&O – odnoži modernismu, která byla populární v Sydney ve 30. letech 20. století a čerpala z aerodynamických křivek výletních lodí v Tichomoří a Orientu.

Jídelna od Alexander & Co s tlumeným barevným schématem
V celé formální jídelně byly použity neutrální odstíny

Dvě klenuté dveře v přední části kuchyně umožňují přístup do zahrady, kde je venkovní posezení.

Ve výkopové jámě, která byla dříve vytvořena v příjezdové cestě domu, přibyl nový bazén.

Zbytek přízemí Pacific House zahrnuje místnost pro hry, večírky a rekreaci a navíc sofistikovaný jídelní kout vyzdobený v neutrálních odstínech.

K dispozici je také prostorný obývací prostor s pohovkou Camaleonda Maria Belliniho pro B&B Italia, která má výhled na vlny oceánu.

Afghánský koberec potištěný abstraktními tvary a několik trojúhelníkových mramorových konferenčních stolků přispívají k zábavnějšímu, grafickému vzhledu, který se tato praxe snažila v této místnosti zavést.

Interiér obývacího pokoje Pacific House navržený společností Alexander & Co
Obývací část je uspořádána tak, aby upřednostňovala výhled na oceán

Prostory jsou o něco tlumenější v patře, kam se dostanete po schodišti z dubového dřeva.

V hlavní ložnici – která má další zakřivené okno ve stylu P&O – jsou stěny betonové.

Šedé teraco a mramor byly použity k pokrytí povrchů v koupelně, což naráželo na vzor šedé mozaikové podlahy.

Interiér koupelny od Alexander & Co s povrchy ve stupních šedi, které se střetávají se vzorem
Hlavní ložnice má zakřivené okno a vlastní koupelnu ve stupních šedi

Alexander & Co dokončila řadu dalších projektů v Sydney včetně italské trattorie a naposledy vlastního studia, které sídlí v přestavěné rezidenci z viktoriánské éry.

Formální pracovní stanice jsou zabudovány v suterénu budovy, ale ve zbývajících podlažích v obytném stylu je umístěna kuchyň, obývací pokoj a knihovna, kde mohou zaměstnanci probírat nápady.

Autorem fotografie je Anson Smart.

Alexander & Co vyřezává prostory pro klid a hru uvnitř Pacific House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top